Printer-friendly version Send to friend

Alkalni čistači

Očuvanje zdravlja nemoguće je bez blage alkalizacije unutrašnje sredine organizma. Uz pravu informaciju, bez ikakvog napora uradite tu malu stvar koja će vam doneti veliku dobrobit.

1.AVOKADO
Avokado je odličan izvor alkalnosti i izvanredan čistač organizma. Pri tome je  zaista pravo alkalno voće.
Avokado sadrži bogat spektar fitonutrijenata i bogat je vitaminima B6, C i K.
Još jedna vrednost avokada su i dobre masti koje ubrzavaju metabolizam a time i gubljenje viška kilograma, čine kožu zdravom i čiste žuč i digestivni sistem.
Avokado potpomaže odstranjivanje toksina iz organizma zahvaljujući apsorpciji vitamina A, D, E i K.
I na kraju, avokado je izuzetan izvor najvažnijeg antioksidansa glutatina, “majke antioksidansa, glavnog detoksikanta i najvažnijeg za imuni sistem”.

2.KUPUS

Kupus je u samom vrhu zdravih namirnica. Bogat izvor vitamina K, B6 i C, vlakana, mangana, folate i potaše.
Snažan je čistač gastrointestinalnog trakta ali istovremeno deluje i protivupalno što je veoma važno u procesu čišćenja.

3.KELJ

Kelj je prirodni antioksidans jakog protivupalnog dejstva koji čuva naše zdravlje. Njegovi odredjeni sastojci čak kontrolišu proces detoksikacije na ćelijskom nivou!
Bogat je vitaminima, uključujući vitamin A, K i B6, kao i hlorofilom što je veoma bitno za čišćenje krvi. Pomaže i regulisanje nivoa holesterola.

4.KRASTAVAC

Najbolja stvar u vezi s krastavcem je što može biti osnova svake supe ili čorbe, napitka ili soka i daje savršenu alkalnu osnovu bogatu nutrijentima a uz to i dobar ukus.
Kako je 95%  krastavca voda, to je veoma dobro za hidrataciju organizma.
Krastavac je osnovni izvor antioksidansa, uključujući vitamin C, mangan i beta-karoten.

5.SPANAĆ

Spanać je jedno od najhranljivijih i najalkalnijih povrća. Istraživanja su pokazala da spanać sadrži različite flavonoide koji deluju protivupalno i antikancerogeno. Takodje, sadrži i mnogo vitamina a visok nivo hlorofila čisti debelo crevo i krv.

6.BROKOLI

Osim što ima neverovatnu snagu u borbi protiv kancera, brokoli je sjajan za digestivni i kardiovaskularni sistem. Pomaže proces detoksifikacije u organizmu, pospešuje metabolizam i jača imuni sistem zahvaljujući svom antiupalnom i antioksidantnom dejstvu. Jedinstvena kombinacija nutritijenata u brokoliju ima veliki uticaj na detoksifikaciju organizma.
Brokoli je visoko alkalna namirnica koja sadrži vitamin A bitan za oči, kao i vitamin K koji pomaže metabolizmu da održi vitamin D u ravnoteži.

7.CELER

Celer je bogat fitronutritijentom koji ima antioksidantno i antiupalno dejstvo. Zbog visokog procenta vode i vlakana odličan je za čišćenje organizma.
Celer je i bogat izvor vitamina C, potaše, folne kiseline i vitamina B6 i B1.
Iako je vrlo često skrajnut, on je dobar prilog  mesu i to svi njegovi delovi: koren, stabljika i lišće. Takodje je dobra osnova zdravih napitaka.

8.DJUMBIR

Djumbir je odličan protiv nadimanja i grčeva.
Istraživanja pokazuju da djumbir ima brojna terapeutska svojstva, uključujući antioksidantno dejstvo kao i vrhunsko protivupalno dejstvo. Takodje je veoma dobar za brže varenje.
Djumbir može biti dodatak u svakoj vrsti jela i napitaka, supa ili kao sâm čaj.

9.BELI LUK

Svima je poznat gastronomski ukus koji beli luk daje jelima.
Sumporni sastojak u belom luku čini ga jedinstvenim nutritijentom i antioksidansom. I protivupalna svojstva belog luka su dobro poznata kao i to da je odličan izvor mangana, vitamina B6 i C. Svakodnevno korišćenje belog luka jača imuni sistem uz dobre alkalne efekte.
Uz sve navedeno, nikako ne treba zaboraviti biljne čajeve. Naviknite se da su biljni čajevi deo vaše svakodnevnice jer su oni, uz alkalizujući doručak,  prvi vrlo bitan korak ka alkalnom načinu življenja.

Evo šest najbaznijih biljnih čajeva:

Čaj od nane
Veoma bazan,  vrlo ukusan i vrlo, vrlo dobar za varenje. Osvežavajući je, prirodan, bez kofeina i apsolutno preporučljiv za jačanje imuno-biološkog sistema, olakšavanja disanja, mučnine i gorušice.

Čaj od đumbira

I ovaj „nestašni dečko“ među čajevima je dobar za varenje i gorušicu ali je, takođe, veoma dobar za cirkulaciju, prehladu, grip, stres i glavobolju.

Čaj od ruzmarina

Mediteranskog porekla, ruzmarin je savršeno bogat antioksidansima. Pošto veoma lako raste, možete imati svoj sopstveni grm ruzmarina! Veoma je bogat vitaminima A, B1, B2, B3, B6, B12, C, D, E i K.

Čaj od lavande

Svakako jedan od najmirisnijih i najdelotvornijih kod opuštanja – uklanja nesanicu, anksioznost i stres i smiruje posle napornog dana. Kao i ruzmarin, lavandu možete gajiti sami i uživati.

Čaj od šipka

Šipak je plod divlje ruže i veoma pitak kao čaj. Zbog visokog prisustva vitamina C i drugih vitamina, minerala i tanina, šipak je veliki pokretač energije, a između ostalih kvaliteta jača i kapilare. Izuzetno je dobar kod prehlada, gripa, glavobolja, stomačnih tegoba i još mnogo toga!

Redbuš (Rooibos) čaj

Veoma bogat antioksidansima ovaj, poštovanja vredan čaj, pravi je napitak pogotovu ako želite da se odreknete kafe. Njegov pomalo gorkast ukus, poslužiće umesto gorkog ukusa kafe ili crnog čaja. Takođe, pun je hranljivih sastojaka kao što su kalcijum, mangan, cink i magnezijum – sve jakih alkalnih minerala.