Printer-friendly version Send to friend

Kandidijaza - terapija

KANDIDA (Candida albicans)

O njoj se mnogo govori, nalazi se u svima nama, a kada se prekomerno razmnoži teško je možemo zaustaviti. Vrlo je borbena i nerado priznaje poraz.

Dva lica kandide
 
Sa jedne strane njeno bujanje krije mnoge opasnosti za organizam. Američki centar za kontrolu i prevenciju bolesti bujanje kandide sagledava kao ozbiljan zdravstveni problem. Činjenica je, medjutim, da kandida ima i drugo lice: tj. ona učestvuje u procesu razgradnje organskih materija a u poslednje vreme se istražuje i njena zaštitnička uloga u oslobadjanju od teških metala.
 
Šta je kandida?
 
Kandida je vrsta gljivica koja se prirodno nalazi na površini svih živih stvari te i na površini čovekove kože. U malom broju ona obitava i unutrašnjosti tela. Pogoduje joj tamna i vlažna sredina te se može naći u ustima, crevima, mokraćnom i genitalnom traktu.
Zdrav organizam drži pod kontrolom rast kandide pomoću svojih dobrih i prijateljskih
bakterija.
Kandida se hrani jednostavnim šećerima i doslovce manipuliše osećanjem gladi, tj. dovodi do snažne želje za slatkim. Šećer je kandidi potreban za izgradnju ćelijskog zida i za prelazak u virulentniji oblik. Samo jedan slatki obrok dovodi do eksplozivnog bujanja populacije kandide u kratkom vremenskom periodu.
 
Razlozi bujanja kandide (kandidijaza)
 
Glavni razlozi za pojavu kandidijaze nalaze se u načinu života i ishrane savremenog čoveka i oni su uglavnom dobro poznati. Najkraće rečeno, svode se na pad imunološke odbrane zbog stresnog načina življenja, nekontrolisane upotrebe antibiotika, na poremećaj crevne flore i na čestu upotrebu namirnica koje direktno hrane kandidu.
Ne treba zanemariti ni činjenicu da kandidi pogoduju niske frekvencije i sva stanja, koja snižavaju vibracije organizma su odlično tlo za njen rast. Tu spada i niz negativnih emocionalnih stanja koja su danas u velikom porastu.
Kad kandida „poludi“ može da oslobodi oko 70 vrsta toksičnih materija, uključujući i
neurotoksične koje izazivaju niz simptoma – od lokalnih do sistemskih.
Ona poseduje i sposobnost da se zakači za crevni zid i rezultat toga je, ako se njen rast ne zaustavi – stvaranje sičušne rupice na samom crevnom zidu. Ta pojava remeti funkciju zida creva koji postaje propustljiv za nedovoljno svarenih proteina, toksina ali i za samu kandidu koja prodire u krvotok šireći se po celom organizmu. Oštećenje crevnog zida i posledice do kojih ono dovodi nazivaju se sindrom propustljivih creva (Leaky Gut syndrom).
 
Kada treba posumnjati na infekciju kandidom?
 
Prolaskom kroz crevni zid, kandida može krvotokom da dospe do jetre, urinarnog trakta, genitalnih organa, kože, noktiju, usta, mozga, zglobova i drugih organa, tako da manifestacije mogu biti brojne od hroničnog umora, nesanice, tamnih podočnjaka, izraženog PMS-a, nadimanja, rektalnog svraba, slabe koncentracije, konfuznih stanja, slabosti mišića, oticanja zglobova, disajnih problema, migrene, anksioznosti, neprijatnog zadaha, naglašene želje za slatkom hranom, depresivnih raspoloženja, gojaznosti…
 
Toksična oštećenja izazvana kandidom

Toksini koje kandida oslobađa imaju negativno biološko dejstvo na organizam. Mogu ometati i oponašati funkcije estrogena i nekih drugih hormona, stvarajući hormonalnu neravnotežu, što može dovesti do problema sa štitnom žlezdom i drugim žlezdama sa unutrašnjom sekrecijom. Toksini mogu zagušiti detoksikacionu funkciju jetre i dovesti do dalje intoksikacije organizma.

Uopšteno govoreći, kandida i toksini koje ona proizvodi, mogu se infiltrirati u bilo koji organ tela te postaju odgovorni za veliki broj fizičkih i psihičkih simptoma.

Kako staviti kandidu pod kontrolu?

Kandida je vrlo otporna i zahteva borbu sa više strana. Pre svega ta borba traži potpunu saradnju osobe u smislu promenu u načinu ishrane i načinu života u zdravijem smeru, čišćenje organizma od toksina i procedure za jačanje imuniteta.

Protokol koji primenjujemo obuhvata:

 1. Specifičan način ishrane koji zavisno od težine slučaja traje od nekoliko nedelja do nekoliko meseci. Omogućava revitalizaciju digestivnih funkcija bez čega je svaka borba sa kandidom uzaludna. Obuhvata:
  • Test intolerancije na osnovne životne namirnice.
  • Konkretna uputstva za početni period ishrane koji traje nekoliko dana i omogućava izbacivanje kandide iz organizma. Predstavlja vrlo efikasni inicijalni korak u borbi sa kandidom.
  • Uputstva za uklanjanje problematične vrste namirnica.
  • Uputstva za upotrebu namirnica koje podižu imuni sistem.
  • Uputstva za uvođenje namirnica sa moćnim antikandida efektom, „ubice kandide“.
  • Ishrana se odredjuje individualno, prema rezultatima testa intolerancije i uz primenu svih ostalih pravila kod problema sa kandidom.
 2. Funkcionalna dijagnostika organizma (biorezonantni skener i pregled žive kapi krvi). Na osnovu dobijenih informacija, donosi se individualni detoksikacioni plan.
 3. Suplementi sa antikandida učinkom.
 4. Homeopatski preparati i Šislerove soli.
 5. Specijalni program kombinacije eteričnih ulja koji se primenjuje nekoliko meseci. Zbog njihove izuzetne delotvornosti, eterična ulja i specifičan način ishrane su temelj naše terapije kandide.
 
Terapeutski koncept „Candida control“ koji se primenjuje u našoj ordinaciji, formiran je na osnovu iskustva američkih lekara i nutricionista, na osnovu saradnje sa ruskim lekarima i aromaterapeutima i na osnovu naše dugogodišnje prakse.
 
Napomena: Nakon razgovora sa pacijentom i uvidom u njegovu problematiku, lekar pravi individualni plan mera koji uključuje kombinaciju gorenavedenih procedura.