Zdravlje

Lice otkriva bolest

Više od tri hiljade godina star je kineski metod čitanja bolesti sa lica

Telo nas na mnogo načina upozorava da je u njemu nastala neravnoteža, pa ga zato treba pažljivo posmatrati i osluškivati njegove signale.

Prema kineskoj tradicionalnoj medicini, lice je ogledalo našeg zdravlja. Čelo, nos, brada, desni obraz, levi obraz – svaka od tih pet zona odgovara na pitanja šta se događa u našem telu. Ali najpre treba da naučimo šta znače signali i znakovi na licu. Čitajući pažljivo, možemo da reagujemo na vreme i predupredimo bolest.

  • Postoje četiri glavna metoda koja se primenjuju kod dijagnostike oboljenja. To su: posmatranje pacijenta, postavljanje pitanja, slušanje i mirisanje, koji čine celinu, te palpacija. Svaka od njih ima više podvrsta i svi oni skupa se koriste za dijagnostiku lica ili „mian shen“

Taj metod star je više od 3.000 godina, a lekari kineske medicine se i danas oslanjaju na znakove koje mogu da pročitaju sa lica pacijenta. Smatra se da na taj način može da se pročita oko 60 odsto našeg zdravstvenog stanja. Zbog svoje pouzdanosti taj metod se sve češće primenjuje i u zapadnom svetu.

Lice je poput otvorenog prozora na našem telu, koji može mnogo da nam kaže o trenutnom stanju organizma. Postoji više načina kako da ga pročitamo .

Svaki deo našeg lica odražava različite elemente: vatru, zemlju, vodu, metal i drvo, koji odgovaraju određenim organima.

Škola kineske medicine „pet elemenata“ postavlja dijagnozu prema odnosu tih elemenata u pacijentovom telu. Svaki od njih je sa onim drugim u kompleksnom, sinergičkom odnosu: Lekar škole „pet elemenata“ pokušava da uspostavi ravnotežu tih elemenata i na taj način telo vrati u stanje zdravlja.

ČELO

Prema kineskoj medicini, čelo odgovara elementu vatre. Ono se u većini analiza povezuje sa digestivnim sistemom i srcem. Na njemu se odozgo nadole čitaju: bešika, debelo i tanko crevo. Crvenilo, suvoća, pojava malih krvnih sudova mogu ukazivati na slabu detoksikaciju digestivnog trakta, nedostatak tečnosti i preterano konzumiranje alkohola.

Crvenilo ili male krvne žile koje se pojavljuju kao diskoloracije na čelu mogu da ukažu na probleme sa srcem. Diskoloracija kože takođe može biti uzrokovana nedavnim emocionalnim iskustvima, kao što su raskidi ili gubici. Ako diskoloraciju prate lupanje srca, vrtoglavica, nedostatak daha, bol ili trnci u levoj ruci, treba odmah potražiti lekarsku pomoć.

BRADA

Brada je područje koje se odnosi na element vode, što je povezano s bubrezima, mokraćnim mehurom i reproduktivnim sistemom, uključujući i hormonalni status i žlezde.

Obojenost i tamne mrlje na koži oko usta i brade mogu ukazivati na probleme s bubrezima ili mehurom. Bubuljice oko brade mogu značiti hormonsku neravnotežu. Problem se najčešće javlja kada telo proizvodi višak estrogena i testosterona.

Udubljenje između nosa i gornje usne, koje se zove se philtrum, odnosi se na matericu i jajnike kod žena i prostatu kod muškaraca. Horizontalne linije ili diskoloracije preko philtruma mogu da ukažu na probleme s neplodnošću zbog endometrioze ili cisti.

NOS

Nos odgovara elementu zemlje i povezuje se sa želucem, slezinom i pankreasom. Pojava bubuljica ili svraba na nosu pokazuje da organizmu nije prijala uzeta hrana. Prekomerni miteseri mogu ukazivati na lošu stolicu. Ispucali kapilari i crvenilo u korenu nosa govore o prekomernom uzimanju pića, kafe i čajeva, ali i o stresu i brigama. Masnoća na nosu ukazuje na yin energiju, na osobe sklone prehladama i bronhitisu. Pojava crvenila na donjem delu nosa i kapilari ukazuju na yang energiju, na sklonost ka alergijama i respiratornim problemima, poput polenske groznice.

DESNI OBRAZ

Desni obraz povezuje se sa elementom metala, što znači sa plućima i debelim crevom. Akne, ekcem ili lagano crvenilo mogu predskazati prehladu. Bolesti pluća ili gornjih disajnih puteva mogu da podstaknu vizuelne simptome na desnom obrazu. Ljudi sa respiratornim alergijama ili astmom skloni su ekcemu, blagom osipu ili laganoj plavkastozelenoj nijansi desnog obraza.

LEVI OBRAZ

Levi obraz vezuje se za elemenat drveta, za jetru i žučnu kesu. Pojava vena , crvenila i osipa mogu biti znak visokog krvnog pritiska. Problemi u tom delu lica takođe otkrivaju emocionalne probleme, kao što su ljutnja, bes i depresija.